Her kan du laste ned oppskriftsheftet vårt som pdf.
Norboer har satt sammen et helt nytt oppskriftshefte med lekre forslag til mat med kjøtt fra kje og geit. Her finner du 25 oppskrifter med matretter til alle anledninger, fra curry til pinnekjøtt.
Last ned ved å trykke på bildet.
Vi har også laget heftet i trykket utgave. Perfekt å dele ut til kundene når du promoterer kjekjøtt.
Bestilles her , koster kr 25 for medlemmer, kr 100 for ikke medlemmer. Bestill i god tid, det kan ventes noe leveringstid.
Her kan du laste ned infoheftet vårt som pdf.
Norboer har satt sammen et helt nytt informasjonshefte med det aller nødvendigste du trenger å vite om livet med boergeiter.
Last ned ved å trykke på bildet.
Vi har også laget heftet i trykket utgave. Perfekt å dele ut til andre som vurderer boergeit.
Bestilles på her , er gratis for alle. Bestill i god tid, det kan ventes noe leveringstid.
- Stamtavle:
Fullstendig som mulig, minst 3 generasjoner tilbake
- Fødselsvekt :
Dyr som blir født små har ofte dårligere overlevelse, og det er synd om en bukk som er født liten vil avle små kje videre. Fødselvekta skal heller ikke være for stor, det vil kunne gi fødselsproblemer. Foreløpig er rådet at fødselvekta ikke skal være under 3,5 kg, noen øvre grense er så langt ikke satt
- Tilvekst:
Det bør kunne legges fram data for bukkens tilvekst, fødsel til vår og fødsel til høst. Dyr til avl bør ha tilvekst som ligger over gjennomsnittet for besetningen hvor de er født.
- Levendevekt:
En voksen bukk (2,5 år) bør veie 90 - 110 kg
- Spener :
Avlsdyr , særlig bukker, bør ha 2 spener. Mange spenefasonger kan fungere, men vi har mye å vinne på å få mer ensartede spener.
- Testikler:
Bukker må ha korrekte testikler, dvs at begge har falt ned og pungen skal ikke ha splitt mer enn 2,5 cm hos voksen bokk.
- Bein/koder:
Sterke koder er viktig
- Skuldre:
Sterke skuldre er viktig
- Utslaktingsfeil:
Dyr til avl skal ikke ha utslaktingsfeil som f.eks. ørebrett på langs, over /underbitt på mer enn 5mm, andre misdannelser
Dette kan virke krevende, men nokså nødvendig om vi skal komme videre med boergeita i Norge. Det gjøres en stor jobb i mange besetninger med avlsarbeid og importsemin, og derfor er det viktig at vi klarer å indentifisere de dyra som skiller seg ut positivt. Og bruke disse i avl.
Husk at bukken(-e) er halve besetningen, der ligger mye av genene og hviler på få dyr. Vær derfor kritiske når dere selger og kjøper bukk.