Fjøs og gjerde

HelikopterBoergeita kan gå ut hele året hvis den har tilgang på et leskur med tørr liggeplass. Den vil da utvikle tykk og varm underull. I kalde Norge vil det være en fordel å ha geitene i fjøs de kalde vintermånedene. Fjøset kan være enkelt med liggeområde og en fôrhekk. Både talle og fast gulv som strekkmetall kan benyttes. Det er en fordel med fôrhekk som gir mulighet til fiksering av geitene. Det kommer godt med ved individuell kraftfôrtildeling, vaksinering, klauvklipping, tilsyn av jur ved kjeing, osv. Kraftfôrlager og andre ting som geitene ikke skal få tilgang til er det lurt å sikre godt, geitene er smarte! En gammel fryser kan for eksempel være fin å lagre kraftfôr i.

Boergeita er på grunn av sin tunge kropp og sitt rolige sinn enkle å gjerde inne. Så framt gjerdet er i orden skal det mye til før eieren må av gårde for å fange rømlinger. De har stor respekt for strøm, slik at et permanent strømgjerde kan være et god løsning. Et alternativ til strøm er nettinggjerde. Da anbefales lammenetting som har tettere masker nærmest bakken, og ved bruk av netting er det lurt å ha en strømtråd på innsiden. Det hindrer geitene i å klatre og dermed trampe ned gjerde, samtidig som de ikke faller for fristelsen å stikke hode igjennom for så å sette seg fast.

hjornestolpe-199x300

gjerde 5gjerde 3

 

 

 

 

Husk at også om sommeren har geitene behov for leskur. De trenger skygge for den varme sola og ly for regn, som de misliker sterkt. Geitene foretrekker kulturlandskap med litt kupert terreng og småkratt å gnage på, men ikke alle kan tilby geitene sine det. Da fungerer det greit med grasmark, benytt gjerne såblandinger med mye urter og ulike grastyper. Det viktigste er å unngå for mye kløver på beitene, det tåler de dårlig. Ved for stort inntak kan kløveren ta knekken på tarmtottene, slik at de blir syke og i værste fall dør. Er det nok annen mat på beite styrer de unna kløveren selv.